utorok 20. augusta 2019

Velikáni

Ľudstvo si pamätá slávnych ľudí. Odhadujem, že ich je v celej histórii ľudstva dajme tomu do tisícky, možno aj menej. Možno do päťsto. Možno do tristo.

Kto je to velikán? Človek, ktorého myšlienky či práca mala výnimočnú dôležitosť pre ľudstvo. Napríklad Galileo, Mozart, Tesla či Freud; Michelangelo, Dante, Turing.


Koľko ľudí kedy žilo na planéte Zem? Podľa Googlu v roku 2017 žilo 7.53 miliárd ľudí; v roku 1960 to boli 3 miliardy. Tá krivka vyzerá lineárne. Je však ťažké vypočítať kumulatívnu hodnotu - koľko ľudí kedy žilo na zemi celkovo? Podľa tejto stránky moderní ľudia prišli pred 50 000 rokmi, ale hominidných predkov máme spred aj siedmich miliónov rokov. Podľa tabuľky, ktorá na webe je do roku 2017 žilo na zemi celkovo zhruba 108 miliárd ľudí.

Takže zo 108 miliárd ľudí si pamätáme dajme tomu do tisícky velikánov. To jest asi 0.0000009% ľudí boli velikáni.

V dnešnej dobe je však oveľa ťažšie stať sa velikánom, samozrejme. Jednotlivec už proste:
  1. jednak nestíha tak rapídne predbiehať nakumulované poznatky ľudstva,
  2. má veľkú konkurenciu, keďže je dnes všetko pre každého dostupnejšie
  3. globalizácia, štandardizácia a šablónovitosť života znižuje počet boháčov, ktorí sa venujú myslení a práci.

Ale možno je to inak, možno si len každý myslí, že tá jeho doba je ten vrchol, od ktorého už všetko je len ťažšie, že sme už skoro pred koncom. Keď si človek uvedomí, koľko toho dnes už existuje, a koľko toho celkovo ľudia vedia, spomenie si možno už len na pár konkrétnych problémov, ktoré treba riešiť. Ale je to tak? A bude to tak?

Asi nie.

1 komentár :

Anonymný povedal(a)...

Důležitá je otázka, jak definujeme velikána. Pokud je to například tím, že tento člověk přišel na zajímavou věc, tak se dá říct, že každý člověk na světě přišel na v jeho podmínkách unikátní věc, každý je objevitel. Potom, kdyby to šlo, tak bychom zvážili, nakolik je inovátorství toho člověka hodnotné, a seřadili všechny podle toho. Každý by byl velikán, nikdo by nebyl velikán.

Problém je v tom, že jednotlivý člověk si nedokáže zapamatovat tolik osobností, proto na základě své paměti může uznávat třeba 500 lidí. Být velikán je sociální konstrukt, velikána musí respektovat určitá masa lidí, proto pokud se průměrné schopnosti jednotlivce uznávat a pomatovat velikány nebudou rozvíjet, bude počet velikánů konstanta, třeba těch top 500.

Spíš budou současní velikáni zapomenuti a objeví se noví, to je závislé na tom, nakolik se náš svět bude měnit. Pokud se bude měnit hodně, tak už výsledky bádání starých velikánů nebudou aktuální a vynálezy nových lidí, kteří aplikují svůj um na nový svět svojí hodnotou nahradí staré.